Kitty székrekedés – A megelőzés és a kezelés átfogó állatorvosi titkai

Elképesztően sok macska szenved székrekedési problémáktól (rendellenes székletfelhalmozódás és székletürítéssel járó nehézségek), hasonló, de súlyosabb állapotokban, mint például székrekedés (a teljes vastagbél elzáródása a széklet miatt) és a megakolon (a vastagbél ideg- és izomkárosodása, a székletürítés képtelenségében). A székrekedés bosszantó, sőt fájdalmas is. A székrekedéses macskák üríthetik (vagy megkísérelhetik) üríteni az alomdobozon kívül, A megelőzés és a kezelés,  mivel a fájdalmat vagy a kellemetlenséget magához a dobozhoz társítják. A székrekedés egyéb jelei közé tartozik az ingerlékenység, hasi fájdalom, letargia, rossz étvágy vagy akár az étvágytalanság.

A vastagbél, a bél utolsó része, egy nagy izomszerkezet, amely a végbélen végződik. A gyomor-bél traktusban található bélbaktériumok nagy részét tartalmazza. Ezek a baktériumok befejezik a fehérje emésztést. Ennek a folyamatnak a melléktermékei közé tartoznak azok a rövid láncú zsírsavak, amelyek táplálják a vastagbélet borító sejteket. Ezen béléssejtek egy része felszívja a vizet, míg mások váladékot választanak a széklet lágyítására és mozgásban tartására.

A legtöbb macska naponta egyszer ürül. A székrekedéses macska csak két-négy naponta, vagy még ritkábban ürülhet. A széklet általában kemény és száraz, mert a vastagbélben való hosszú tartózkodása lehetővé teszi víztartalmának nagy részének felszívódását. Néha azonban egy székrekedéses macskának hasmenése lehet, mert a folyékony széklet az egyetlen, ami megkerülheti a beragadt székletet.

A székletürítési problémák okai között szerepelnek neurológiai problémák, kismedencei sérülések, elzáródások (haj, csontok stb. Miatt) és gyulladásos bélbetegségek (IBD). A koszos alomdoboz miatt a macska elkerülheti az alomdobozt, és székrekedéssé válhat, ha hosszú ideig ürülékben tartja. A fedeles alomdobozok különös problémát jelentenek, mert szagot hordoznak magukban, ami a doboz környezetét nagyon kellemetlenné teheti egy macska számára.

A macskák állatorvosaként eltöltött több mint 15 éves tapasztalat alapján csak két macskáról tudok, akiknek székrekedési problémái vannak, és soha nem esznek száraz tápot. Ezért logikus azt hinni, hogy az étrend fontos szerepet játszik a probléma kialakulásában. A megelőzés és a kezelés, Egyes macskáknak több rostra lehet szükségük, mint a nagyon alacsony rosttartalmú étrendben, mint a legtöbb konzerv, nyers és konzerv étrendben, mindig hozzáadhat egy kis rostot (őrölt lenmag és őrölt chia mag, más néven Salba, ésszerűen fogyasztható és jól működik nagyon ).

Valójában a székrekedés kezdeti kezelése általában étrend-változás. Történelmileg ezeket a macskákat általában rostban gazdag száraz ételekre helyezték. A rost szabályozza a bélmozgást. A rost típusától és a körülményektől függően a rost felgyorsíthatja vagy lassíthatja az emésztési folyamatot. Tehát mind székrekedés, mind hasmenés esetén alkalmazzák. Az uzsonnás ételek, az idős emberek és a hajpelletek rostfelesleget tartalmaznak, és sok rosttartalmú gyógyszeres étrend is létezik.

Az étrend megváltoztatása általában segít, legalábbis eleinte. Úgy tűnik azonban, hogy ezek az ételek idővel gyakran elveszítik hatékonyságukat. Több rost is hozzáadható, például tökkonzerv. Ez megint néha ideiglenes javulást eredményez. Ezeknek a macskáknak azonban még mindig vannak problémái.

Mivel a rost ösztönzi a víz felszívódását és növeli a termelt széklet mennyiségét (mivel nem emészthető), sok szakértő a másik irányba hajlik, és “alacsony maradékanyag-tartalmú” étrendet javasol a széklet tömegének csökkentése érdekében. Az “alacsony maradékanyag” azt jelenti, hogy az élelmiszer nagyon könnyen emészthető és kevés hulladékot termel. A macskák jobban emésztik a fehérjét és a zsírt, de vita van a szénhidrátokkal kapcsolatban; Nyilvánvaló, hogy sok macska intoleráns a szénhidrátokkal szemben. Ezen elmélet szerint a legjobb étel magas zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú és alacsony rosttartalmú, valamint magas nedvességtartalmú lenne. Azt hihetnénk, hogy egy ilyen ételnek is kevés rostja van, de ez nem feltétlenül igaz. Az Eukanuba Low Residue száraz élelmiszer 4% rostot tartalmaz, ami meglehetősen magas. A legtöbb csomagolt étel megfelel ennek a leírásnak, csakúgy, A megelőzés és a kezelés, mint a legtöbb házi készítésű étel. Az Eukanuba Low Residue azonban jelentős mennyiségű szénhidrátot képes beépíteni még konzervjeibe is. A címkeolvasás fontos fejlesztési képesség.

A vízháztartás kritikus a székrekedéses kitekben. A legtöbb állatorvos a székrekedéses macskáknak szubkután (vagy akár intravénás) folyadékot ad, hogy fokozza a hidratáltságukat.

A székrekedés kezelése a probléma súlyosságától függ. Enyhe esetekben csak alkalmi beöntésekre lehet szükség. Súlyos akadályok esetén a macskát altatni kell, hogy kézzel ürítse ki a székletet (ez az én általam preferált technika grafikusan, de pontosan utal az “ásatásra”).

Miután a macskát bármilyen módon “megtisztították”, bölcs dolog lépéseket tenni a probléma megismétlődésének megakadályozása érdekében. Számos lehetőség áll rendelkezésre; Lehet, hogy macskájának csak az egyikre van szüksége, míg másoknak sokukra vagy mindegyikre.

 • Konzervált vagy házi étrend. A magas nedvességtartalmú étrend hidratálja a macskákat, és ezek az étrendek emészthetőbbek – és sokkal kevesebb hulladékot termelnek -, mint a száraz táplálék. Mivel a csomagolt és édesített étrend nagyon alacsony rosttartalmú, előnyös kis mennyiségű rizskorpa vagy psylliumpor hozzáadása (ömlesztve kapható a legtöbb egészséges élelmiszerboltban).
 • szökőkút. Sok macska sokkal több folyó vizet iszik, mint egy tálból. A kutyáknak többféle típusa van, a “vízesésektől” a “kaszkádokig” át a Rómából származó modellekig! Könnyen elérhetők online. Ügyeljen arra, hogy a szökőkút tiszta maradjon, hogy a macskája továbbra is inni tudjon.
 • laktulóz; Ez egy cukros szirup, amely csapdába ejti a vizet, és puha tartja a székletet; Tehát a macska könnyen átmehet. A macskák általában nem szeretik az ízlést. Szerencsére a laktulóz most könnyű ízű por (kristály) formájában kerül forgalomba, amelyet bevonhatunk egy összetett gyógyszertárba, vagy egyszerűen hozzáadhatjuk a csomagolt élelmiszerekhez.
 • Egyéb székletlágyítók, például DSS (nátrium-koncentrátum). Az állatorvos ezeket felírhatja.
 • Ásványolaj-gél. A legtöbb vény nélkül kapható szőrgömbkezelés (Laxaton, Cat-A-Lax, Petromalt) elsődleges összetevője a vazelin a macskáknak szájon át adható. A legtöbb macska tolerálja, sok macska kedveli, és egyesek még élvezik is. A macskám szerint a vazelin márka finomabb; De más macskák kedvelik az ízesített szőrgombók egyikét. Adjon naponta 1/3 – 1/2 teáskanálnyit. Kis mennyiségű konzervhez is keverhető. Ez azonban zavarhatja a tápanyagok felszívódását, ezért a legjobb, ha éhgyomorra adják.
 • Ciszaprid (Propulsid). Ezt a gyógyszert súlyos mellékhatásai miatt kivonták az emberek piacáról, de macskák számára biztonságosnak tekintik. Állatorvosa megrendelheti az összetett gyógyszertárban. Úgy tűnik, hogy a székletlágyítókkal működik a legjobban.
 • Glicerin kúpok gyerekeknek. Bár nem biztos, hogy a kúpot a végbélbe nyomja, a macskák többsége tolerálni fogja. Az állatorvos tanácsot adhat a technikáról és a gyakoriságról.
 • ellenségek. Sok szülő sikeresen adott beöntést otthon. Az ásványi olaj, a KY zselé, a szappanos víz és a sima meleg víz mind jó; Lehet, hogy kísérleteznie kell, hogy kiderüljön, melyik működik a macskájának a legjobban.
 • Csúszós szilfa kéreg vagy pillecukor. Ezeket a gyógynövényeket hozzáadhatjuk konzervekhez (adjunk hozzá még hideg vizet), vagy készíthetünk italból. Kellemes ízét a legtöbb macska jól tolerálja. Nyálkát képez, egy csúszós anyagot, amely elősegíti a belek tartalmának mozgását. Sok gyógynövénykészítmény áll az emberek rendelkezésére, de sok gyógynövény kedveli Cascara, SagradaTúl kegyetlen egy macskához.
 • Sportolni. Az aktív megmaradás segíti a belek stimulálását és a dolgok mozgását. Ha székrekedéses macskája is krumpli, próbáljon játékterápiát macskáknak.
 • Stressz kezelés. Bármely krónikus betegségnek mindig van aktív vagy érzelmi összetevője, és a stressz számos emésztési állapotban játszik fontos szerepet. A virágkivonatok segítenek megváltoztatni a székrekedés és más emésztőrendszeri betegségek aktív alapjait.
 • Folyadék terápia. Egyes macskák jól járnak alkalmi (napi – heti) szubkután folyadék injekcióval. Állatorvosa vagy állatorvos megmutathatja, hogyan kell ezt otthon csinálni. Adjon folyadékot, amikor észreveszi, hogy macskája viselkedése a közelgő székrekedést jelzi.
 • sebészet. Ha a vastagbél idege és izma károsodik, akkor a “majdnem teljes kolektómia” utolsó megoldás. Ez a műtét eltávolítja a vastagbelet, összekapcsolva a vékonybelet a végbélrel. Hacsak a vékonybél a vastagbélhez hasonló funkciókat nem fejleszt, az eredmény krónikus hasmenés. A macska azonban kényelmesebb lesz.

Ha macskájának krónikus székrekedése van, a legfontosabb, hogy vigyázzon. Keresse meg a székrekedés korai jeleit. Stressz, hasi fájdalom, csökkent étvágy stb. Ne feledje, milyen gyakran ürül a macskája. A megelőzés és a kezelés, Ha 2-3 napnál tovább nem termel elegendő székletet, lépjen kapcsolatba állatorvosával, vagy kezdje el az otthoni kezelést, ha ezt a rutint kialakította. A macska székrekedését könnyebb kezelni, ha korán észlelik. Ha vár, a kezelés drágább lesz, és nagyobb az esély a visszafordíthatatlan vastagbélkárosodásra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *